Oldal nyomtatása

Aranylagzi – Somogyi Istvánné Tóth Cs Margit és Somogyi István

Még sokan emlékeznek arra, hogy volt egy csárda a falu szélén, a régi vásártérnél, az apáti út kezdetén. A csárda szomszédságában állt egy kis ház, amit Somogyi István megvásárolt. Az 1950-es évek végén a csárdát lebontották, a vásárteret fölparcellázták s István is úgy döntött, hogy másik házat szeretne. Nagyobbat, modernebbet. Egyedül fogott hozzá a házépítésnek, de már akkor biztos volt abban, hogy ketten fejezik be.

1962 októberében megkérte Tóth Margitka kezét, s a lány igent mondott. Előtte mindketten Budapesten éltek, Margó a konzervgyárban dolgozott, István pedig lakatosnak tanult, majd katona is Pesten volt. 1957-től István már Szentgyörgyön a KTSZ-ben dolgozott – kellett itthon a tanult munkaerő, mert eleinte hegeszteni csak ő tudott –, mikor a Gazdakörben rendezett bálokon megismerkedett Margóval. Ugyanebben az időben már a lánynak is igen gyakran elromlott a kerékpárja, s mindig az ügyes fiút hívta javítani. A bál és a szerviz összehozta a fiatalokat és 1963. november 30-án össze is házasodtak. Mariann egy év múlva már az új házba született.

Dolgos évek következtek. Margó az ÁFÉSZ üzleteiben, majd a TSZ cipőüzemében dolgozott. István szabadidejében fűtésszerelést, kéményrakást, bádogos munkákat is vállalt, sok ház csatornái az ő keze munkáját dicséri. A KTSZ-ben a sok fővárosi és vidéki megrendelés mellett apróbb szentgyörgyi munkákat is vállaltak, például a Gyógyszertárral szemben lévő bolt ajtórácsát akkor, ők készítették. (Ma már sajnos Miklós bácsi sincs, ajtórács sincs.) Az évek teltek, lányuk férjhez ment, gyógyszertári szakasszisztens lett, egyik unokájuk rendőrnyomozó lett, másik operett énekes lesz.

Kerek, egész, boldog család.

Somogyi Istvánné Tóth Cs Margit és Somogyi István aranylakodalmat tartottak.

Éljenek ilyen szeretetben mint eddig, még nagyon sokáig! Egészséget, hosszú boldog életet kívánok!

Marton Rita

1483001_222816251232126_1889907588_n aranylagzijó Aranylagzikép1 1

Az adott cikk linkje: http://helytortenet.jaszalsoszentgyorgy.com/aranylagzi-somogyi-istvanne-toth-cs-margit-es-somogyi-istvan/