«

»

aug 19 2013

Bejegyzés nyomtatása

Két kiállítás a Faluházban

Takács Anikó nyerte a rajzpályázatot, de szép rajzokat küldött még Kovács Nóra és Vig József is. A Helytörténeti kör még májusban meghirdette a felnőtteknek szóló pályázatát, melyből augusztus 19-én kiállítást rendezett. A téma természetesen Szentgyörgy volt, házak, utcák „portréival” lehetett nevezni.

A teremben látható volt egy másik mikro kiállítás is, melynek a témája szintén a szentgyörgyi táj, a szentgyörgyi utcák. Községünkben élő, a művészetet kedvelő tulajdonosok kölcsön adták féltett festményeiket erre az egy hónapra. Az alkotók között van a településünkről elszármazott festő Kissné Sípos Lídia, aki néhány éve egy önálló kiállításon mutatta meg hobbija eredményeit. Két képpel szerepel Kovács József, aki nem is szentgyörgyi, nem is elszármazott, de nagyon szereti a szabadidejét falunkban, a horgásztó partján eltölteni.

Hivatásos festőművésznek is láthatjuk képét, mert Walter Gábor az ország elismert, rendszeresen kiállító művésze.

Gy. Riba János képe egy olyan idillt ábrázol, amelyben szívesen élnénk, mert az 1938-ban készült képen még a vízimalom is működött és a nagyzúgón lehetett átmenni a Zagyván. A festőművész Jászberény híres embere volt, nekünk pedig azért fontos, mert 1959-ben templomunk falfestményeit ő újította fel.

Édesapám Marton László két linómetszetet készített az 1990-es évek elején a templomról és az iskoláról. És én is rajzoltam néhány régi házat, érdekes kerítést.

Köszönet Bajzáth Lászlónak, Bali Lajosnak, Kobela Zoltánnénak, Laczlavik Imrénének, hogy a képeket rendelkezésünkre bocsátották.

A kiállítás utóélete: A Jászalsószentgyörgyi Krónika 2014-es naptár mellékletének képeit a festmények fotóival díszítjük.

 

Marton Rita

19

Takács Anikó a nyertes pályázó és műve

14

Kovács József :József Attila utca

15

Kovács József: Lajos horgászik

13

Kissné Sípos Lídia: Malom

18

Walter Gábor: Templom

16

Gy. Riba János: A nagy zúgó

17 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Az adott cikk linkje: http://helytortenet.jaszalsoszentgyorgy.com/blog/2013/08/19/ket-kiallitas-a-faluhazban/