«

»

máj 30 2013

Bejegyzés nyomtatása

Zagyva – Híd Kreatív Alkotókör

Üdv Mindenkinek!

VigJózsefA nevem Vig József és itt élek a faluban immár 29 éve. Amennyire csak vissza tudok emlékezni mindig tenni, alkotni szerettem valamit. A művészetek iránti érdeklődés egészen kiskorom óta megvan bennem. Már az óvodában és az iskolában is gyakran magamban elvonulva rajzolgattam, míg a többiek inkább játszottak, beszélgettek egymással. Folyton kíváncsi voltam a dolgok apró részleteire, rejtett tartalmaira, emiatt talán túlságosan is belemélyedtem saját magam alkotta belső világba elmélkedni, ami igazán nagy élmény egy olyan gyerek számára, aki a fantázia világában él. Talán itt kezdődött el az egész.

Számtalan képregényen, mesén, regényen, filmen és sok egyéb más történeten keresztül vezetett az út odáig, hogy megérjen bennem valami, ami a mai napig egyfajta katalizátorként működik akkor, amikor megjön az úgynevezett ihlet és úgy érzem, tennem kell valamit. Azóta számtalan ötleten vagyok túl: képregények, novellák, mesék, versek és mindenféle tervek. Ezek közül sajnos kevés látott napvilágot vagy valóságot, de nem számít, mert egy ötlet úgy jó, ha változik, és amikor eljön az idő… megvalósul. Mindegy mikor, majd amikor megérik. Így születnek azok a dolgok a világban, amik igazán valódinak tűnnek, még ha a képzelet szülte is őket. Sokan vagyunk ezzel így, akik gondolkodunk, tervezünk s valamit alkotni vágyunk, csak kevesen hisszük, hogy létre is hozhatjuk, hiszen a mai kor szelleme azt diktálja: „csak az a valós, amit látunk, érzünk, hallunk”, azok a dolgok, amiket kézhez kapunk. De mi van, ha mi magunk is teremthetünk és nem szükségszerű mindent, ami a környezetünket alkotja „megvásárolnunk”? Akkor az van, hogy, amit elképzelünk, megpróbáljuk megvalósítani, legyen az bármi, csak fogjunk hozzá! Ezt nevezem igazán művészetnek és ezt próbálom élni jómagam is.

Most gyorsan ugornék is az időben pár évtizedet a jelenbe. A kreatív alkotó kedv még mindig itt van, és jól működik mindazokban a témákban, amiket korábban elmeséltem. Kicsit bővült a kör így arra gondoltam egyedül már – már kevés is vagyok a dolgok véghezviteléhez. Igazam is lett, persze jó értelemben.

Zagyva – Híd Kreatív Alkotókör

Azt vettem észre, számtalan tehetség lakik a községünkben és persze azon kívül is. Gondoltam kellene valami, ami összefogja őket egy csokorba. A legközelebbi szomszédságunkban lévő jánoshidai Zagyva – Híd Közösségi Házzal folyamatos kapcsolatban vagyok, ahol ez a dolog a gyakorlatban már megvalósult és jól működik! Innen jött a cím ötlete is, ami a „Zagyva – Híd Kreatív Alkotókör” nevet kapta. Tudom milyen elveszett alkotónak lenni úgy, hogy közben arra vágyunk, hogy amit csinálunk, lássák mások is, elismerést kapjunk vagy kritikát. Nem a legjobb érzés egyedül ténykedni úgy, hogy nincs visszhang, nincs, aki lássa, értékelje vagy részese legyen és nem utolsósorban kevesebb a fejlődés, haladás. A művészet egyik lényege a közösségépítés is. Ezért találtam ki, hogy legyen egy alkotókör a környékbeli tehetségek és alkotni vágyók számára. És itt most nem kizárólag a képzőművészetre gondolok, hanem a zenére, irodalomra, mozgáskultúrára, valamint bármi más kreatív ötletre, ami megalkotásra vár. Néhányan már tagok vagyunk, ám arra törekszünk, hogy ez bővüljön és várjuk az ötleteket bárkitől, aki szívesen csatlakozna egy közösségépítő, szabad – kreatív művészeti csoporthoz.

Kezdésnek sikerült is összehoznunk egy kiállítást a tagok munkáiból, ahol a festményektől a képregényekig lehetett találkozni alkotásokkal, illetve néhány makettel, s az egész rendezvény némi zenei formációval volt megfűszerezve. Mindezt szeretnénk folytatni, és a lehető legteljesebben megtölteni egy igazán jó hangulatú csapattal, akik mostantól bármikor megmutathatják mire képesek.

Majd végül, de nem utolsósorban szeretnénk megköszönni a községi önkormányzatnak a támogatását és a lehetőséget, hogy helyet adott az elképzelésnek.

Elérhettek minket a Zagyva – Híd Kreatív Alkotókör és a Zagyva – Híd Közösségi Ház vagy a Joseph Vig Graphic Art facebook oldalakon.

 

Az adott cikk linkje: http://helytortenet.jaszalsoszentgyorgy.com/blog/2013/05/30/zagyva-hid-kreativ-alkotokor/