«

»

dec 02 2013

Bejegyzés nyomtatása

Falusi esték – Rongyszőnyeg

Minden háznál van rongyszőnyeg! Ha véletlenül nincs már, akkor volt. Ha volt, s Szentgyörgyön vásárolták, akkor azt biztos, hogy Kis Béláné Margó szőtte. Ebben sokat nem tévedhetek, mert épp harminc éve „váltotta ki az ipart”, takács lett a foglalkozása, vagyis hivatásos rongyszőnyeg szövő és ez a fajta szőnyeg megérheti ezt a kort.

1982-ben Margónak épp két éves lett a lánya, amikor egyik este a férje hazaállított egy szövőszékkel. Béla tudta, hogy felesége szeret varrogatni, bütykölgetni a textilekkel, így amikor meghallotta, hogy Ladányon eladó egy szövőszék, azonnal megvette. El is mentek most már együtt az idős házaspárhoz megtanulni a mesterséget. Igen, mindketten mentek, mert a szövés indításához azóta is mindketten kellenek. A 162, egyenként 60 méteres felvetőcérnát csak együtt tudják feltekerni és egyenlő feszesre beállítani.

Margó olyan jól megtanulta, hogy hét évig ez volt a foglalkozása. Sok munkája volt, naponta több métert is meg kellett szőnie. Leghosszabb akkor volt, amikor csak melegítenie kellett az ebédet, s akkor a 7m-t is elérte. Szeretett a színes anyagokkal foglalkozni. A megrendelők hozták a ruhadarabokat már felhasogatva, megsodorva, s ő a gombolyagokat szőnyeggé varázsolta. Abban az időben Szentgyörgyön nem volt másik szövőasszony, így sokan hozták hozzá az előkészített anyagokat, de volt, hogy 2-3 hetet is várni kellett a kész szőnyegre. Különben is, az ötlettől a kész darabig egy év is eltelhetett, mert az egyik télen előkészítették az asszonyok a szőni valót, a következő télen pedig megszövették. 1 kg gombolyaggá feltekert anyagból 60 cm széles, 1,1m hosszú szőnyeg jött ki.

A Helytörténeti Kör a „Falusi esték” rendezvénysorozatában azért kérte fel Kis Bélánét a bemutatóra, hogy felelevenítsük ezt a hagyományos téli tevékenységet is, mert egykor kimondottan az asszonyok feladata volt a régi, agyonmosott, ruhadarabként már nem funkcionáló textileket újra hasznos darabbá tenni. Erre a sorsra jutottak az elnyűtt dunnahuzatok, párnahajak is.

Ezen a novemberi falusi estén a Helytörténeti Gyűjteményben tartottuk a bemutatót, melynek háziasszonya és lelkes szervezője Blaha Zoltánné még egy kis krumplis pogácsával is megkínálta az érdeklődőket.

 

Marton Rita

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

Az adott cikk linkje: http://helytortenet.jaszalsoszentgyorgy.com/blog/2013/12/02/falusi-estek-rongyszonyeg/