«

»

jan 20 2014

Bejegyzés nyomtatása

Jászalsószentgyörgy térképtörténete beszámoló

2012 márciusa óta Jászalsószentgyörgyön is működik a régi értékek megmentésére törekvő civil mozgalom Simon Károly vezetésével.

bc_jaszalsosztgyorgy_keskeny

Dr. Sallai János előadása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Helytörténeti Kört Marton Rita, a Jászok Egyesületének tagja, a témában rendszeresen publikáló Lukácsi László, valamint Simon Károly, a Jászsági Hagyományőrző Egylet tagja hívta életre Talált József emeritus jászkapitány támogatásával és aktív részvételével. A nemes cél köré lokálpatrióta baráti kör szerveződött.

A tárgyi emlékek felkutatására irányuló munkájuk eredménye a 2012. augusztus 22-én megnyitott Helytörténeti Gyűjtemény, melynek a volt iskola ad otthont archív fotókat, korhűen berendezett lakóhelyiségeket, valamint Weismüller Béla fodrászüzletének hagyatékát bemutatva.

Falusi Esték című népszerű rendezvénysorozatuk a negyedik állomásához érkezett pénteken. A csigacsinálás, a rongyszőnyegszövés, valamint a pörkölttorta készítés könnyed szórakozást nyújtó sorába első hallásra nehezen illeszkedő téma, a térképeszet története tárgyában hívtak előadót.

Dr. Sallai János professzor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékán helyettese „Magyarország történelmi határai – Jászalsószentgyörgy a térképtörténet tükrében” címmel tartott élvezetes, szemléletes, vetített képekkel és anekdotákkal színesített előadást a községháza dísztermében.

A több mint nyolcvan fő érdeklődőn túl jelenlétével megtisztelte a rendezvényt a Helytörténeti Kör munkáját megalakulása óta figyelemmel kísérő és szakmai tanácsokkal segítő Hortiné dr. Bathó Edit etnográfus, a Jász Múzeum igazgatója, Bolla János regnáló jászkapitány a feleségével, valamint Gubicz András és Talált József emeritus jászkapitányok.

Jól felépített előadást hallhattunk történelmi kitekintéssel a térképészet fejlődéséről és azzal párhuzamosan Jászalsószentgyörgy térképi megjelenéséről. A tudományos igényű tények és a könnyebben befogadható ismeretanyag kellemes aránya a szórakozva tanítás példája volt, melynek eredményességét a kérdésekben és a spontán konzultációban megnyilvánuló előadásvégi aktivitás igazolta.

Kérdésünkre dr. Sallai János professzor elmondta, hogy elszakíthatatlan gyökerekkel kötődik Jászalsószentgyörgyhöz és a Jászsághoz. Általános iskolai tanulmányait a helyi iskolában, középiskolai tanulmányait a Jászberényi Erősáramú Szakközépiskolában végezte, így hozzátartozók, barátok, ismerősök várják haza.

Szerző: Nagy Katalin

 

Eredeti cikk a BERÉNYCAFÉ oldalán

Az adott cikk linkje: http://helytortenet.jaszalsoszentgyorgy.com/blog/2014/01/20/jaszalsoszentgyorgy-terkeptortenete-beszamolo/