«

»

dec 05 2014

Bejegyzés nyomtatása

Falusi esték – Nagyszüleink régi gyümölcsfajtái – Rólunk írták

Jász Vadóka

 

2014. december 4. | Szerző: Nagy Katalin | Jászalsószentgyörgy | Rovat: Jászság, Színes

A Jászalsószentgyörgyi Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület a Falusi Esték rendezvénysorozat keretében aktuális témában hívott előadót november 28-án. Sokan az őszi gyümölcsfaültetést tartják eredményesnek, így a kecskeméti dr. Barna Tamás okleveles erdőmérnököt, igazságügyi szakértőt kérték meg arra, hogy nagyszüleink elfeledett régi gyümölcsfajtáival ismertesse meg az érdeklődőket, s több mint tízezer oltványából biztosítson helyben vásárlási lehetőséget.

bc_alsoszentgyorgy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Egyesület működését élénk érdeklődés kíséri, programjai igen népszerűek. Mostani rendezvényét megtisztelte jelenlétével Szarvák Imre polgármester és Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója is.

Az Egyesület arra törekszik, hogy a Jászsághoz, különösen Jászalsószentgyörgyhöz kötődő előadókat hívjon meg. Ez esetben a meghívás apropójául egy méltatlanul mellőzött eredeti jász almafajta, a Jász Vadóka keltette fel a „Barna és fiai” faiskola kínálatából Simon Károly egyesületi elnök figyelmét, ezért esett a választása előadóként dr. Barna Tamásra. Látványos, vetített képekkel illusztrált ismertetőjében napjaink divatos gyümölcsfajtái nem kaptak helyet, ugyanis dr. Barna Tamás a régi gyümölcsfajták felkutatását és népszerűsítését tekinti szívügyének. Az emberek ráéreztek arra, hogy érdemes visszahozni a kiskertekbe nagyszüleink gyümölcsfajtáit, így egyre nagyobb a kereslet ezek iránt.
A számtalan kiváló alma, körte, cseresznye, meggy, szilva, kajszibarack és őszibarack jellemzőit, elterjedését, eltarthatóságát, termesztési igényeit a kóstolóként hozott almát ropogtatva ismerhettük meg.
S hogy milyen kicsi a világ, az a kötetlen beszélgetés során nyert újabb igazolást. Kiderült, hogy az előadó annak a dr. Barna Gábor tanszékvezető egyetemi tanárnak a testvére, aki a Jászságért Díjat a XX. Jász Világtalálkozón vehette át Jászapátin. A Jászság őshonos almája megérdemli, hogy bővebben megismerkedjünk vele. A barátalmaként ismert gyümölcsöt a szakirodalom véletlen keletkezésű hibridként ismeri. Tartósságát jellemzi, hogy akár az új termésig is eltartható. Kúpos gömbalakú, vastag héjú, értével citromsárga, napos oldalán piros, húsa kemény, roppanó, fehéres sárga, zöldes erekkel. Íze cukros, gyengéd savannyal emelt, kellemes fűszeres.
Akinek van egy kis szabad szeglet a kertjében, biztosítson helyet ennek az értékes növénynek, hiszen a jászok valaha annyira kedvelték, hogy Hortiné dr. Bathó Edit tájékoztatása szerint a Vadóka elnevezés személynevek mellett ragadványnévként is fellelhető.

Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.berenycafe.hu/jaszsag-szines/jasz-vadoka

 

 

Az adott cikk linkje: http://helytortenet.jaszalsoszentgyorgy.com/blog/2014/12/05/falusi-estek-nagyszuleink-regi-gyumolcsfajtai-rolunk-irtak/