«

»

feb 05 2015

Bejegyzés nyomtatása

Falusi esték – Tanuljunk pörkölt torta készítést – Rólunk írták+fotó

Perkelttorta Jászalsószentgyörgyön

 

2015. január 29. | Szerző: Nagy Katalin | Jászalsószentgyörgy | Rovat: Jászság, Színes

A karácsony és szilveszter környéki eszem-iszom emlékét is feledve a jászalsószentgyörgyi asszonyok – kiegészülve némi férfi létszámmal – a Jászság közkedvelt édessége, a perkelttorta-készítés fortélyainak elsajátítása céljából gyűltek össze mintegy ötvenen a Civilházban: úgy ahogyan Jászalsószentgyörgyön, a világtalálkozó leendő helyszínén készítik.

A Jászalsószentgyörgyi Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület Falusi Esték rendezvénysorozata igen kellemes fejezetéhez érkezett ezáltal. Egy évvel ezelőtt ez a program nagy sikert aratott, így közkívánatra döntöttek annak megismétléséről. A főszerep Zsigriné Kis Marikát illette. Már a Civilház előtti útszakaszon finom karamell illat terjengett, így jól tette, aki hagyta magát az orránál fogva vezetni.

Az asszonyok a magukkal hozott alapanyagokból Marika segítségével saját maguk készítették el a jászsági lakodalmak elmaradhatatlan nyalánkságát. S bár gyakorlat teszi a mestert, a mestertől tanulás megkönnyítheti a gyakorlatot. Marika pedig elismert mestere ennek a szép szakmának. Már édesanyja is közismert perkelttorta-készítő asszony volt, így szó szerint beleszületett abba a tevékenységbe, amelynek napjainkra országosan jegyzett művelője. Rendszeresen megméretteti magát a Tápióbicskén évente megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Grillázstorta Fesztiválon, ahol a neves zsűri arany illetve ezüst érmekkel jutalmazta munkáit. Manapság a masszát és a díszítést is színezik, de Marika a hagyományt őrizve a divatirányzatokat nem követi.
A csodálatos formák kialakításához bármilyen fa, fém, üveg, kerámia, műanyag tárgy, sőt még krumpli is felhasználható egyéni kreativitás szerint.
A perkelttorta-készítés látszólag egyszerű. Egy kilogramm felolvasztott kristálycukorhoz negyven dekagramm darált dióbelet kell keverni, majd őrölt dióval meghintett deszkára borítva a masszát tésztaként gyúrni, nyújtani, darabolni, illetve formázni. A díszítés porcukorral kikevert tojásfehérjével történik.
Az ördög azonban a részletekben rejlik. Marika  – a reklám szándékának messzire kerülésével – a Koronás kristálycukorra esküszik. Az olvadó cukrot pedig semmiképpen sem szabad kevergetni, csak finoman mozgatni a fakanállal, különben csomós lesz, s megszilárdulva a cukorgöbbe beletörik a fogunk.
Dióbél helyett használhatunk napraforgómagot, szezámmagot, mogyorót, mákot, kókuszreszeléket is. Ezeknek a cukorhoz viszonyított arányát Marika nem adta meg – lévén, hogy a szükséges mennyiség neki az „ujjaiban van”. Addig kell ezeket az anyagokat az olvasztott cukorba adagolni, míg azokat felveszi.
S ha már benne voltunk a sütés-főzésben, egy egyszerű, de finom édesség receptjét is megosztotta velünk. Készítsünk hát grillázstortát!
Piskótalapot sütünk és az alábbiak szerint krémet készítünk: Három deciliter tejjel felfőzünk egy tasak karamellás pudingport, majd a tűzről levéve melegen belekeverünk tíz dekagramm kristálycukrot. Fél liter tejszínt felverünk, és az így elkészített tejszínhabba a karamellás masszát belekeverjük, apróra tört perkelttorát szórunk hozzá, majd a krémet a piskótalapra simítjuk.

Köszönjük a képeket Körei Nagy Kristófnak.
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Az adott cikk linkje: http://helytortenet.jaszalsoszentgyorgy.com/blog/2015/02/05/falusi-estek-tanuljunk-porkolt-torta-keszitest-rolunk-irtakfoto/