«

»

feb 03 2014

Bejegyzés nyomtatása

A jászalsószentgyörgyi tanyavilág története beszámoló

A Jászalsószentgyörgyi Helytörténeti Kör Falusi esték című rendezvénysorozatának újabb előadása ismét megtöltötte a Civilház nagytermét.

Fotó: Nagy Katalin

Fotó: Nagy Katalin

A több, mint hatvan érdeklődőt ezúttal a település történetét az 1970-es évek óta tanulmányozó Baranyi Kálmán helytörténeti kutató avatta be a Jászalsószentgyörgyi tanyavilág történetébe.

Történelmi megalapozásként a tatárjárás előtt évektől kezdődően szólt a terület népességéről, hajdani lakosságáról, a régészeti leletekről, kitérve Jászkarajenő kialakulására is.

Ahogyan időben közelítettünk napjainkhoz, egyre élénkebb figyelemmel kísérte a hallgatóság az előadót, hiszen a történelem messzesége a közelmúlt történetévé, illetve jelenné szelídült, melyhez többen hozzá kívántak szólni.

Az előadást vetített ábrák és közreadott térképmásolatok tették szemléletessé. A közönség interaktív részvételével elevenedett meg a dűlők, tanyák elnevezése, az egyes földterületeken bekövetkezett tulajdonosváltozás. A gondolatébresztő előadás végén kisebb csoportok folytatták a hallottak megvitatását.

A Jászalsószentgyörgyön formálódott közösség üdítő jelenség napjaink elidegenedett világában, szép példája annak, hogy szükségünk van egymás társaságára.

 

Szerző: Nagy Katalin

 

Az eredeti cikk a BERÉNYCAFÉ oldalán

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az adott cikk linkje: http://helytortenet.jaszalsoszentgyorgy.com/blog/2014/02/03/a-jaszalsoszentgyorgyi-tanyavilag-tortenete-beszamolo/